Åpenhetsloven
Åpenhetsloven er et juridisk rammeverk som har som formål å fremme åpenhet og gjennomsiktighet i virksomheters aktiviteter.
Redegjørelse per 30.06.2025 for Gorines AS
Gorines AS er en næringsmiddelprodusent fusjonert av Gorines, Gourmetcompagniet og Engerviks.
Gorines AS holder til i moderne bygg på Skytterheia i Lillesand og vi har 57 ansatte. I 2024 omsatte selskapet for 187 millioner kroner.
Vi produserer mat til både storhusholdningsmarkedet og til dagligvare, og kundene våre holder til over hele landet. Vi produserer både på egen merkevare og også på andres label. Produktkategoriene i vårt satsningsområde er majonesbaserte salater, tilbehørssalater, fiskemat og convenience-produkter.
Gorines stiller høye krav til både oss selv og til våre leverandører, og vi er opptatt av å opptre på en måte som gjør at kundene stoler på produktene vi produserer, og at vi handler på en ansvarlig måte overfor våre ansatte, partnere og samfunnet for øvrig. Alle våre leverandører, både av råvarer og tjenester, gjennomgår en vurdering før de blir godkjent, i tillegg til årlige leverandørevalueringer.
Gorines har satt bærekraft høyt på agendaen i vår strategiplan. Vi har høyt fokus på miljø og samfunn, og vi er opptatt av å ta vare på våre medarbeidere samt være en trygg og viktig samarbeidspartner for kunder og leverandører. Vi skal være blant de beste i dagligvarebransjen når det kommer til bærekraft, og vi har bygget dette inn i vår overordnede strategiplan. Gorines er medlem av Sedex og vi er SMETA-revidert på etiske og sosiale forhold.
Åpenhetsloven
Åpenhetsloven trådte i kraft 1. juli 2022. Loven skal fremme virksomheters respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold, både i egen virksomhet og i hele leverandørkjedens verdikjede.
Gorines AS erkjenner at vår forretningspraksis kan ha potensiell negativ påvirkning på mennesker, samfunn og miljø, men vi ser også vårt potensiale til å bidra til positiv utvikling i leverandørkjedene. Arbeidet med åpenhetsloven har vært et sentralt fokusområde hos oss over tid, men med de nye kravene til dokumentasjon har arbeidet blitt enda mer målrettet.
Aktsomhetsvurderinger
Vi utfører aktsomhetsvurderinger i tråd med OECDs veileder for ansvarlig næringsliv. Prosessen innebærer:

Vi har utarbeidet egne retningslinjer for ansvarlig forretningspraksis, inkludert krav til leverandører knyttet til menneskerettigheter, arbeidsforhold, miljø og antikorrupsjon. Alle leverandører må forplikte seg til disse.
Vi har kartlagt alle våre leverandører (ca. 200), med vurdering av bransje, geografisk risiko og leverandørrolle. Vi benytter Etisk Handels risikoverktøy med landrangering fra 1–5 basert på risiko for barnearbeid, tvangsarbeid, fagforeningsfrihet, diskriminering, lav lønn og korrupsjon. Det er spesielt fokus på leverandører utenfor Norge og EU/EØS.
Der vi identifiserer potensiell risiko, iverksettes tiltak for å forebygge eller redusere denne. Det kan være gjennom spørreskjema, oppfølgingsmøter eller krav om ytterligere dokumentasjon. Ved funn av faktiske negative forhold, vil vi enten kreve tiltak eller avvikle samarbeidet.
Aktsomhetsvurderingene gjennomgås årlig og ved vesentlige endringer. Resultatene evalueres systematisk og vurderes opp mot mål og forventet effekt. Vi vurderer også eventuelle nye risikoer som ikke tidligere er fanget opp.
Vi offentliggjør denne redegjørelsen på vår nettside og gjør informasjon tilgjengelig på forespørsel i henhold til § 6 i loven. Vi har også etablert kontaktpunkt for spørsmål (post@gorines.no).
Dersom vi avdekker at vår virksomhet eller leverandører har forårsaket eller medvirket til skade, vil vi bidra til gjenoppretting, og leverandøren er pålagt ansvar for å rette opp forholdet.
Vi har så langt ikke avdekket faktiske tilfeller av negativ påvirkning, men erkjenner at næringsmiddelbransjen generelt er eksponert for risiko. Vi vil fortsette å overvåke og utvikle våre prosesser for å sikre ansvarlig drift.
Videre arbeid med åpenhetsloven
Gorines AS har etablert en tverrfaglig arbeidsgruppe som følger opp åpenhetslovens krav, og gjennomfører årlig gjennomgang av alle aktsomhetsvurderinger. Vi opplever økt engasjement og bevissthet hos våre samarbeidspartnere, og vi legger til rette for åpen og konstruktiv dialog om ansvarlig forretningspraksis.
Vi vil kontinuerlig utvikle våre rutiner, retningslinjer og verktøy, og bidra til økt ansvarlighet og bærekraft i vår verdikjede.
Ved spørsmål knyttet til vårt arbeid med åpenhetsloven, kontakt oss på e-post: post@gorines.no
